Stadscollectie x Marwan Magroun


Voor het project Stadscollectie x Fotograaf kreeg Marwam Magroun het Monsterboekje van de Kaapverdiaanse (toen Portugese) zeeman Miguel Pedro Dos Santos uit de Stadscollectie Rotterdam toegewezen. Dit reisdocument droeg Dos Santos in 1963 bij zich. Welke associaties roept dit bij Marwan op? En welk beeld maakte hij, in reactie op dit collectiestuk? Je ziet het in het tweeluik hieronder.

Broer. Zal ik je eens wat moois vertellen? Dit is mijn oom. Broer van m’n moeder

 

 

 

Links: het monsterboekje van zeeman Dos Santos, uit de Stadscollectie van Rotterdam. Rechts: de nazaten van Dos Santos, gefotografeerd door Marwan Magroun.

Fotograaf des Vaderlands Marwan Magroun (Rotterdam, 1981) is een Nederlands-Tunesische fotograaf en -filmmaker. Met zijn biculturele achtergrond heeft Marwan een eigen kijk op maatschappelijke thema’s en dat zie je terug in zijn foto’s en projecten. Het collectiestuk dat hij kreeg toegewezen, lijkt een kolfje naar zijn hand. Des te meer toen bleek dat Marwan bevriend is met de nazaten van de oorspronkelijke eigenaar van het collectiestuk, Miguel Pedro Dos Santos. De ontdekking van dit feit vond plaats tijdens Whatsapp-contact hierover: zie de screenshots hierboven. Marwan fotografeerde de familieleden die vanwege de komst van Dos Santos, Rotterdam nu hun thuis noemen. Hoe relevant wil je de Stadscollectie voor de huidige Rotterdammer hebben?!

Locaties foto Marwan Magroun: Coolsingel & J.G. De Jongweg

Meer weten over Marwan Magroun? Bekijk zijn website!