Stadscollectie x Peter de Krom


Voor het project Stadscollectie x Fotograaf kreeg fotograaf Peter de Krom een 17e eeuwse figuurtegel uit de Stadscollectie Rotterdam toegewezen. Daarop is een visser te zien die zojuist een vis gevangen heeft. Welke associaties roept dit bij Peter op? En welk beeld maakt hij, in reactie op deze blauw-witte tegel?

Je ziet hier een bijna uitgestorven ras: de brandingvisser

 

Links: Figuurtegel (1625 – 1675) met daarop een figuur met vis aan de hengel (Stadscollectie Rotterdam). Rechts: Brandingsvissers tijdens een viswedstrijd in Hoek van Holland.

Bij visserij denkt Peter aan water. Bij water denkt Peter aan Hoek van Holland. Hij ontwikkelde een speciale band met deze kustplaats.

Peter reageerde op de historische tegel met een beeld van de maandelijkse viswedstrijd van de watersportvereniging in Hoek van Holland. ‘Je ziet hier een bijna uitgestorven ras: de brandingvisser,’ vertelt Peter. ‘Het gaat er bij deze wedstrijden om wie de langste vis vangt. Daarbij tellen meerdere vissen, dus je mag ze achter elkaar leggne. Wie er won, weet ik niet. Maar ze werden gek van de hoeveelheid wijting die ze vingen. Ze hadden liever paling, want die zijn lekker lang, maar ook met uitsterven bedreigd.’

Hoek van Holland groeide tijdens de aanleg van de Nieuwe Waterweg. De Nieuwe Waterweg zorgde ervoor dat Rotterdam kon uitgroeien tot de wereldhaven en -stad die het nu is. In 2022 vestigde Ook van jou! daarom de aandacht op het gigantische meesterwerk Diorama Nieuwe Waterweg van Jaap Gidding, ter ere van 150 jaar Nieuwe Waterweg.

Locaties foto Peter de Krom: Hillevliet & Pernis

Meer over (het werk van) Peter de Krom?

In 2020 sloot Peter de Krom zijn fotografie-loopbaan af met de tentoonstelling ‘Hoek van Holland’ in de Kunsthal. Peter werkt nu, met steun van het Mondriaanfonds, aan zijn ‘bunkerproject’ Cocondo, wederom in ‘De Hoek’.