Stadscollectie x Sanne Donders


Voor het project Stadscollectie x Fotograaf kreeg fotograaf Sanne Donders het portret toegewezen dat kunstschilder Adriaen van der Werff maakte van zijn dochter Maria, uit de Stadscollectie Rotterdam. Welke associaties roept dit bij haar op? En welk beeld maakte zij, in reactie op dit collectiestuk? Je ziet het in het tweeluik hieronder.

Het portret dat ik maakte, vertaalt ditzelfde gegeven naar het nu, met hedendaagse symboliek: een warme band tussen vader en dochter.

Links: het portret dat Adriaen van der Werff schilderde van zijn dochter Maria. Rechts: de warme band tussen vader Chane en dochter Zela, vastgelegd door Sanne Donders.

Sanne, over haar reactie op het schilderij van Van der Werff: 

‘In het schilderij zie je een meisje dat door haar vader – de schilder – wordt geschilderd. Ze kijkt hem open en vol vertrouwen aan. Om haar heen heeft hij allerlei symbolen geplaatst die haar zullen beschermen voor de volgende stappen in haar leven. Want ja, vaders moeten hun kinderen op een gegeven moment loslaten. En hopen dat ze, met al het goede dat ze kregen, de juiste keuzes zullen maken. Zodat ook zij gezond en gelukkig verder leven. Het portret dat ik maakte, vertaalt ditzelfde gegeven naar het nu, met hedendaagse symboliek: een warme band tussen vader en dochter. Een dochter die zelfverzekerd, met haar eigen ideeën en gedachten, de wereld in gaat. Steeds meer als zichzelf, met om haar heen al het goeds dat haar vader haar heeft geven.’

Locaties foto Sanne Donders: Zevenkampse Ring & G.J. De Jongweg

Meer over (het werk van) Sanne Donders? Bekijk haar website