Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/ookvanjou.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Diorama Nieuwe Waterweg - ookvanjou

Diorama Nieuwe Waterweg


Detail van het schilderij Diorama Nieuwe Waterweg

Van 9 september tot en met 10 oktober kun je in Hoek van Holland een replica, op ware grootte, van het magistrale doek bekijken.  Zie voor alle gegevens het project Uitkijkpunt Doek van Holland.

De ‘Nachtwacht’ van Rotterdam

Dit is een detail van een enorm schilderij, het Diorama Nieuwe Waterweg, dat werd gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Jaap Gidding voor het Rotterdam-paviljoen op de wereldtentoonstelling te Antwerpen in 1930. Het diorama bestaat uit tien banen en is bijna 20 bij 5 meter. Een oud archivaris noemde dit ook wel de Nachtwacht van Rotterdam.  Het geeft een goed overzicht van het Waterweggebied rond de haven van Rotterdam. Het is een vogelvlucht vanuit het zuiden, met van links naar rechts: Hoek van Holland, Oostvoorne, Brielle, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en het centrum van Rotterdam met de havens. De panelen werden jaren na dato gevonden op de zolder van het Stadhuis van Rotterdam. Dit jaar 2022 viert Rotterdam 150 jaar Nieuwe Waterweg. Zonder deze waterweg was Rotterdam niet de grote diverse en dynamische stad die het nu is. Helaas is het door de afmetingen en kwetsbaarheid moeilijk om dit doek te tonen. Als er een nieuw stadsmuseum komt, dan hoort deze zeker op een prominente plek thuis.

Fotograaf Paul Martens

Kunstenaar Jaap Gidding was een van de meest veelzijdige Nederlandse ontwerpers van de eerste helft van de 20e eeuw.  Hij ontwierp wand en plafondschilderingen, mozaïeken, stoffen, behang, glas, keramiek en interieurs.  Zo ook voor het theater- en bioscoopimperium van Abraham Tuschinski. De kleurrijke foyer van Theater Tuschinski in Amsterdam is daarvan nog altijd een mooi bestaand voorbeeld (de Rotterdamse interieurs zijn tijdens het bombardement van 1940 verloren gegaan). Ook de mozaïeken aan beide zijden boven de roltrappen van de Maastunnel en het mozaïek van het G.J. de Jongmonument in de tuin van Museum Boijmans van Beuningen zijn van zijn hand.