Koninklijke foto-expo in de Maastunnel


Koninginnedag Rotterdam 1910. Fotograaf B.H.W.Berssenbrugge, Stadsarchief Rotterdam

Speciaal voor Koningsdag is heel de maand april, langs de roltrappen in de Maastunnel, een expositie te zien van 36 prachtige foto’s die de rijke koninklijke historie van en in Rotterdam laten zien.  

  • Aan de noordoever-kant is te zien op welke feestelijke manieren Koningsdag, toen Koninginnedag, in Rotterdam door de jaren heen werd gevierd. Van vrolijke inwoners uit 1910, kermis op het Helipoortterrein in 1972, tot de koninklijke familie op het balkon van het stadhuis in 1992.
  • Aan de zuidoever-kant zijn koninklijke bezoeken aan Rotterdam te zien, zoals bij de opening van de Willemsbrug of bij de opening van de eerste metrolijn (Zuidplein-Rotterdam Centrum). Maar ook de aandacht van Rotterdam voor regeringsjubilea en koninklijke geboortes (o.a versiering in de Lange Torenstraat bij de geboorte van Juliana 30 april1909).

Ook van jou! – Het verhaal van Rotterdam

De expositie wordt georganiseerd door ‘Ook van jou! Het verhaal van Rotterdam’. Rotterdam denkt na over een nieuw Stadsmuseum. In de aanloop hier naartoe worden onder de titel Ook van jou! – Het verhaal van Rotterdam op tal van plekken pop-up exposities en evenementen gerealiseerd. Rotterdam heeft schatkamers vol schilderijen, objecten, monumenten én foto’s. Ze vertellen het verhaal van Rotterdam, en dat gaat ook over jou! Met exposities zoals deze willen we Rotterdammers de rijkdom van hun geschiedenis en stadscollectie laten zien, verbanden leggen met het nu en enthousiasme genereren voor een nieuw en relevant stadspodium/-museum!

Bronnen

Zoals geschetst heeft Rotterdam een rijke stadscollectie; voor deze expo is voornamelijk geput uit de collectie’s van het Stadsarchief Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum, maar bijvoorbeeld ook uit het privéarchief van de Rotterdamse fotograaf Vincent Mentzel. Er zitten foto’s bij van Ary Groeneveld, een van de belangrijkste persfotografen van Rotterdam in de jaren zestig, Helmuth Tjemmes, een echte Rotterdamse volksfotograaf en Bernard Berssenbrugge, ooit internationaal gezien de bekendste Nederlandse picturalist in zijn tijd. De geschiedenis van Rotterdam ligt ook buiten onze stadsgrenzen opgeslagen, zoals in de collectie van het Nationaal Archief en het ANP.

Beeld

Bijgevoegd beeldmateriaal is kosteloos, maar altijd met (indien aanwezig) naamsvermelding van de maker & herkomst, te gebruiken. Link hier voor de beelden.

Adres

Maastunnel, roltrappen van de voetgangerstunnel, tussen het Charloisse Hoofd (zuidzijde) en de Parkkade (noordzijde)

Wanneer

Van 31 maart t/m 30 april

Foto’s door: Bas Czerwinski