Stadscollectie x Frank Hanswijk


Voor het project Stadscollectie x Fotograaf kreeg fotograaf Frank Hanswijk de ‘coronakliko’ uit de Stadscollectie Rotterdam toegewezen. Het object getuigt van een activistische daad door Rotterdammers: in reactie op de avondklokrellen werd de kliko op 25 januari 2021 opgeblazen, in de buurt van de Bijerlandselaan. Welke associaties roept dit bij Frank op? En welk beeld maakte hij, in reactie op dit collectiestuk? Je ziet het in het tweeluik hieronder.

Al twee jaar staan ze nu te verkrotten, ontzield en zonder mensen, het ware kapitaal van de stad verspild

 

 

Links: de ‘coranakliko’ uit de Stadscollectie van Rotterdam. Rechts: de leegstaande panden aan de Almondestraat, door Frank Hanswijk.

Frank Hanswijk – hij volgt het Rotterdamse woonbeleid kritisch – vertelt over het beeld dat hij maakte, in reactie op de opgeblazen kliko uit de Stadscollectie van Rotterdam. Zoals de coronakliko getuigt zijn beeld van onvrede onder bewoners, naar aanleiding van beleid.

‘De bewoners van de Almondestraat die er generaties lang woonden, moesten vertrekken. De panden werden gesloopt – alleen bleven ze staan. Pension Almonde, een sociale plek voor stadnomaden, moest daarna vertrekken. De panden werden gesloopt – alleen bleven ze staan. Al twee jaar staan ze nu te verkrotten, ontzield en zonder mensen, het ware kapitaal van de stad verspild.’

Locaties foto Frans Hanswijk: Overschie & Hillevliet

Meer over (het werk van) Frank Hanswijk? Bekijk zijn website